Bakgrund

12507088_1039887472720641_8931923440676178411_n

Mitt Företag ”Wox Hjulia -musik och andrum” startade jag sommaren 2015 och det det är jag som är företaget kort och gott. Jag bor nu i Ockelbo men är verksam i hela Gävleborgs län. Att jag valde hjulet som en symbol i min firma kändes för mig upplagt då jag gör lite av varje inom det konstnärliga - och friskvårdsområdet, likt ekrarna kan det spreta i olika riktningar men tillsammans bildar de en helhet, ett kretslopp…en rörelse.

Min konstnärliga bakgrund:

Jag är uppväxt i ett folkmusikhem med bondpolskor på nyckelharpa och min far såg till att jag fick spela fiol i suzukigrupp vid tidig ålder. När jag gick gymnasiet gick jag musikalteaterprogrammet i Sandviken och Kungälv och dök ner i artistdrömmar, dans, show, sång och teater. Det svalnade något när jag några år senare började skriva egna låtar till gitarr och intresserade mig mer för andliga och fredsinriktade frågor. Jag blev gatumusikant i Europas städer i ett par år och landade tillslut i Köpenhamn där jag gick en kurs på "Center for creativity and theatre”.

Efter en tid började jag ge enklare konserter främst med folkvisor och sjöng också i en nordisk sånggrupp. Jag utvecklade och drev ”Nattens Kirke” i Hellig Kors Kirke i 6 år, som baserade sig på musikalisk improvisation, bön och meditation. Dessa år lade grunden för att jag i dag ger kurser i ”frigörande sång”. 

Innan jag lämnade Köpenhamn gjorde jag en dokumentärfilm ”Bock i Prästegård” om en excentrisk präst som jag lärde känna där och filmen stöttades av Filmværkstedet DFI. Den hade premiär i Danmark och visades bl.a på filmfestival i Gävle och under Bergmanveckan på Fårö.

2013 flyttade jag upp till Hälsingland och fördjupade mig i folklig sång under ett år på Bollnäs folkhögskola. Jag har också läst en fristående kurs i ”Musik och Hälsa” vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där träffade jag "Karin" som jag delar intresset för bl.a. fäbodkultur och vallmusik med. Tillsammans har vi gett/och ger vallmusikkonserter under sommarhalvåret på olika platser.

IMG_0736